Wat is WordPress?

WordPress is opensourcesoftware om websites te realiseren, die onder de voorwaarden van de GNU General Public License (GPL) wordt gepubliceerd. WordPress is ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een grotere groep ontwikkelaars ondersteund. WordPress is het meest gebruikte contentmanagementsysteem.[1] Van oorsprong was WordPress beperkt tot een systeem om weblogs mee te maken.

WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP. Alle content wordt opgeslagen in een MySQL-database. Per WordPress-installatie is één site te beheren. Voor een meervoudige installatie is WordPress Multisite beschikbaar. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS) waardoor de gebruiker op een relatief eenvoudige wijze de inhoud (content) kan wijzigen en/of aanvullen zonder dat daar technische kennis voor vereist is.

wordpress, blogging, blogger
wordpress, blogging, writing

Functies van WordPress

WordPress heeft de mogelijkheid om meerdere thema’s (themes) te installeren en tussen deze te wisselen. Thema’s zorgen ervoor dat het uiterlijk en de functionaliteit van WordPress wordt veranderd. Thema’s kunnen worden geïnstalleerd via het “Dashboard” of door het te uploaden via FTP.

Plug-ins

Een van WordPress’ populairste mogelijkheden is de rijke aanwezigheid van plug-ins. Deze stellen de gebruikers en ontwikkelaars in staat om nieuwe mogelijkheden toe te voegen aan WordPress. Er zijn anno 2019 meer dan 50.000 plug-ins in de WordPress.org-database.

Widgets van WordPress

Widgets zijn kleine functionaliteiten die gebruikers op hun website-sidebar en -footer kunnen zetten door middel van een drag-and-drop-systeem. Widgets kunnen een slideshow, een zoekbalk, een blogarchief of inschrijfformulier voor een nieuwsbrief etc. bevatten.

WordPress.com

Naast het zelf draaien van WordPress op een server, host WordPress hun systeem ook zelf, op het domein WordPress.com. De gratis versie van WordPress.com is echter beperkt: het is bijvoorbeeld niet mogelijk om zelfgemaakte thema’s of plug-ins te gebruiken. Op een eigen server is dit wel mogelijk. Een blog op het domein WordPress.com kan gebruikmaken van diverse gratis templates en premium (betaalde) templates. Ook kan tegen betaling het lettertype, de kleuren en het stijlblad (CSS) aangepast worden.

De meeste majorversies van WordPress zijn vernoemd naar bekende jazzmuzikanten. Deze benaming begon na versie 1.0.[3]

design, internet, www
Michel Diepeveen - Webmaster

Webmaster

Mijn naam is Michel Diepeveen en ik heb mij met mijn bedrijf Check it Media de laatste jaren gespecificeerd in WordPress. Ik heb niet alleen mooie websites mogen designen en opleveren, maar ik beheer nog steeds een heleboel van deze mooie projecten als Freelance webmaster. In de meeste gevallen beheer ik websites voor grote bedrijven maar ook voor ZZP-ERS. 

Ben je op zoek naar iemand die je helpt met je WordPress website, iemand die makkelijk te benaderen is en die je geen moeilijk termen voorlegd neem dan eens contact op met mij en wie weet kan ik je helpen.

error: